Azuga este un oraș de pe Valea Prahovei, situat la poalele Munților Bucegi și a Munților Baiului. Un document din anul 1815 menționa existența hanului Căciula Mare, cunoscut și ca Hanul dintre Prahove. Potrivit istoricilor, hanul ar fi fost construit între anii 1720-1725, fiind distrus în repetate rânduri de către turci. Hanul a fost prima construcție din zonă, urmând ca pe parcursul secolului al XVIII-lea să fie construite și alte așezări omenești. Datorită vieții pastorale din zonă, așezarea s-a dezvoltat constant. Primul locuitor din zonă se crede că a fost Gheorghe Zangor, care avea circa 500 de oi. În timpul secolului al XIX-lea în Azuga s-au construit numeroase fabrici, prima fiind fabrica de sticlă a lui Aslan. În anul 1879 a fost înființată o nouă fabrică de sticlă, proprietarul acesteia fiind S. Grunfeld. În anul 1882 a fost înființată o fabrică de cașcaval, în 1885 o fabrică în care se producea var hidraulic și una de ciment, în anul 1887 s-a înființat o fabrică de postav, iar un an mai târziu, una de cherestea. În Azuga se producea și șampanie, într-o fabrică ce a luat naștere în anul 1892. În anul 1908 s-au pus bazele unei fabrici în cadrul căreia se producea șamotă. Cea mai importantă fabrică din Azuga rămâne însă fabrica de bere, înființată între anii 1898-1900 de către Grunt. Între anii 1902-1903, în localitate a fost ridicată Biserica Sfintei Treimi, la a cărei construcție au contribuit și regele Carol I și regina Elisabeta. Aceștia au fost aceia care au dăruit lăcașului de cult mai multe vitralii deosebit de frumoase.
Orașul Azuga se bucură de numeroase obiective turistice, printre acestea situându-se și Telegondola. Aceasta funcționează începând cu anul 2007 și transportă turiștii de la baza pârtiilor Cazacu și Sorica spre Culmea Sorica, la circa 1540 metri altitudine. Telegondola poate transporta circa 1200 de persoane pe oră, distanța de 1850 de metri fiind urcată în aproximativ 6 minute. În timpul iernii, telegondola este luată cu asalt de către schiori, iar în restul anotimpurilor, de către cei care doresc să se bucure de peisaje spectaculoase, de cei care doresc să pornească în drumeții sau montain-byke. Și turismul viticol este extrem de dezvoltat în Azuga, aici fiind situate Pivnițele Rhein-Azuga. Astfel, turiștii pot afla informații inedite despre producerea vinului spumant, pentru care se utilizează aceeași metodă ca pentru vinurile din Regiunea Champagne. Pivnițele din Azuga datează din anul 1892, iar în perioada interbelică, au fost Furnizorul Curții Regale a României. La Pivnițele Rhein-Azuga se organizează și diverse degustări de vinuri. În prezent Pivnițele Rhein-Azuga aparțin Cramelor Halewood, care începând cu data de 27 aprilie 2006, au devenit Furnizor al Casei Majestății Sale Regele Mihai I, furnizându-le vinurile spumante. Trei ani mai târziu, la data de 12 octombrie 2009, cramele au început să furnizeze Casei Regale și vinuri liniștite. Cramele Halewood pot fi vizitate pe tot parcursul anului, în intervalul orar 08:30-16:30. Pe cuprinsul cramelor veți descoperi și un parc, precum și un restaurant cu specific tradițional.
Iubitorilor de distracție și adrenalină le recomandăm să viziteze Fun Park-ul din Azuga. Parcul de distracții oferă variante de petrecere a timpului liber pentru turiștii de toate vârstele, aceștia putând alege dintre tiroliană, tubing, patinoar, tir, săniuș, ski pe iarbă, ski, volei pe zăpadă și altele. În apropiere de Pârtia Sorica, veți descoperi Păstrăvăria Azuga, de unde puteți achiziționa pește proaspăt, recent pescuit din bazine și păstrăv afumat. Azuga oferă atracții și iubitorilor de istorie națională, care pot vizita Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, care a fost denumit după numele Ecaterinei Teodoroiu. Monumentul a fost sculptat în anul 1937 de către Ioan Iordănescu. Sculptorul a vrut să reprezinte Jertfa și Victoria, pe soclul monumentului comemorativ fiind inscripționate numele eroilor din zonă, care au căzut pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial.
Deși este cea mai mică stațiune montană de pe Valea Prahovei, turiștii nu ezită să-și petreacă vacanțele de iarnă pe pârtiile din Azuga. Azuga s-a transformat, încet-încet, din localitate industrială în stațiune turistică de iarnă. În anul 2003, Pârtia Sorica a fost omologată de către Federația Internațională de Schi. Această pârtie are o lungime de 2.100 de metri, iar în lățime măsoară 50 de metri. Pârtia este potrivită atât pentru schiorii începători, cât și de cei cu ceva mai multă experiență. Cei 800 de metri de la baza pârtiei beneficiază de nocturnă, astfel încât turiștii să poată schia și pe durata nopții. Turiștii pot schia și pe Pârtia Cazacu, care măsoară 400 de metri și are o dificultate medie. Cele două pârtii sunt deservite de un telescaun, care funcționează în intervalul orar 9:00-17:00, dar și de un teleschi. Turiștii care doresc să deprindă tainele sportului alb, pot lua lecții în cadrul Școlii de Schi din Azuga.