Petreceți un Crăciun încărcat de tradiție în Bucovina

   Cu ocazia Crăciunului, Bucovina se îmbracă în haine de sărbătoare, regiunea căpătând un suflu nou. Turiștii sunt ademeniți de tradițiile și obiceiurile seculare, iar an de an, aleg să petreacă Crăciunul pe meleaguri bucovinene. Deși poate părea desuet, locuitorii Bucovinei respectă cu sfințenie unele obiceiuri. Astfel, înainte de Crăciun, restituie obiectele împrumutate și le recuperează pe ale lor, deoarece tradiția spune că nu este bine ca în Ajunul Crăciunului să ai lucruri împrumutate de la vecini sau prieteni pentru a evita astfel ca Noul An să fie sărac și plin de datorii. În Ajunul Crăciunului, gospodinele ascund fusele furcilor de tors, iar în cuptor introduc o piatră, crezând că astfel vor îndepărta de gospodărie șerpii. Tot în Ajunul Crăciunului, gospodinele ies cu mâinile pline de aluat și ating pomii fructiferi pentru ca aceștia să fie roditori. Cu prilejul Nașterii Domnului, Casele din Bucovina sunt împodobite cu cusături înflorate, iar sub streșinile sale femeile așează plante frumos mirositoare, precum busuiocul și măghiranul. Obiceiul colindului este foarte popular în această zonă a țării, iar colindătorii respectă o serie de reguli nescrise. De obicei, colindătorii formează grupuri de câte 6 persoane, colindătorii dintr-un astfel de grup fiind aleși după statul social, afinități personale, grade de rudenie sau alte criterii. Grupul este condus de către un lider, care este numit turc, vătaf sau calfă. Liderul trebuie să dea dovadă de anumite calități, printre aceste situându-se capacitatea de a se face ascultat, calitățile morale ireproșabile și calități în arta dansului. În seara de Ajun, grupul pornește la colindat din casa vătafului, nicio familie nerămânând necolindată. În satele din Bucovina, unde tradiția este mult mai bine conservată decât în orașe, se crede că este mare păcat să nu primești colindătorii, aceștia fiind vestitorii binelui, astfel încât odată primiți purifică locuința și îndepărtează spiritele demonice. La casele cu fete, colindătorii sunt însoțiți și de orchestră, atmosfera fiind mai animată, încingându-se și o horă. Colindătorii sunt îmbrăcați în straie populare, iar colinda lor este răsplătită cu mere, nuci, colaci, dulciuri sau bani. În Bucovina, cina servită în seara de Ajun este încărcată de semnificații, pe masă fiind așezate 12 feluri de mâncare, care simbolizează cele 12 luni ale anului. Înainte de a lua masa, membrii familiei rostesc o rugăciune, timp în care capul familiei invocă spiritele defuncților spre a-i invita să ia parte la cină. Totodată, capul familiei hrănește în mod simbolic și animalele din gospodărie, aruncând peste cap câte puțin din fiecare fel de mâncare de la cină.

 Bucovina poza

   Unul dintre motivele pentru care turiștii aleg să-și petreacă sejurul de Crăciun în Bucovina este reprezentat de existența numeroaselor mănăstiri din această zonă a țării. Prin urmare, turiștii pot lua parte la Liturghia din ziua de Crăciun la Mănăstirea Putna sau la Mănăstirea Voroneț, însă alegerile pot varia, opt lăcașuri de cult de pe cuprinsul Bucovinei fiind incluse în lista obiectivelor patrimoniului UNESCO. Și turiștii care nu sunt neapărat religioși au motive pentru care să petreacă Nașterea Domnului în Bucovina, peisajele de aici fiind atât de pitorești, încât este greu să nu fascineze pe toată lumea. 

 Bucovina poza

    Turiștii care doresc să se cazeze în centrul orașului Suceava pot opta pentru Hotel Continental Suceava. Unitatea de cazare este situată în proximitatea principalelor atracții turistice din stațiune și la doar 5 minute de Primăria Suceava. Oaspeții hotelului se vor bucura de parcare gratuită, Wi-Fi gratuit, ziare, camere pentru bagaje și servicii de concierge. Contra cost, unitatea de cazare acceptă animale de companie, oferă oaspeților săi acces la bar, restaurant, fax, copiator, facilități de petrecere, serviciu de spălătorie, curățătorie chimică, servicii de călcătorie și altele. Hotel Polaris dispune de un total de 45 de camere și își propune să ofere oaspeților o ședere cât mai confortabilă și mai plăcută. Camerele sunt dotate cu TV LCD, internet wireless, grup sanitar propriu, minifrigider, parcare păzită, monitorizare video, bar, și restaurant. Hotel Conacul Domnesc este situat la o distanță de 5 kilometri de centrul orașului Suceava și la 17 kilometri de Aeroportul Salcea. Oaspeții hotelului se vor putea bucura de acces la piscină interioară, saună și internet wireless. La restaurantul hotelului turiștii vor putea savura bucate tradiționale și preparate internaționale. De asemenea, hotelul oferă vizitatorilor săi și parcare privată gratuită și serviciu de transfer de la / la aeroport. O unitate de cazare pe care o puteți avea în vedere în cazul în care doriți să vă petreceți Crăciunul în Bucovina este Casa Bucovineană. Aici turiștii vor putea alege dintre 29 de spații de cazare, care sunt dotate cu televizor, telefon, balcon și baie proprie. Printre facilitățile oferite de către această unitate de cazare se numără și internet Wi-Fi, restaurant cu o capacitate de 75 de locuri și parcare. 

 Bucovina poza

      Hotel Sonnenhof este situat la 3 kilometri de centrul orașului Suceava și dispune de 58 de camere spațioase. Unitatea de cazare dispune de un restaurant cu 80 de locuri, parcare proprie, loc de joacă pentru copii, internet, facilități pentru personale cu dizabilități, cameră pentru depozitarea bagajelor și aer condiționat. Pensiunea Rapsodia Suceava este situată la doar câteva minute de centrul orașului Suceava, atmosfera de aici fiind ideală pentru sejururi relaxante alături de familie sau de prieteni. Pe lângă serviciile de cazare, Hotel Zamca pune la dispozița turiștilor și un restaurant, parcare supravegheată, club de bowling, biliard, loc de joacă pentru copii și internet Wi-Fi. Turiștii care călătoresc cu trenul se vor putea caza în cadrul Hotel Residensz, care este situat la distanță de 200 de metri de gara Suceava. Oaspeții hotelului se vor putea bucura de camere de familie, restaurant, parcare, bar și Wi-Fi. O alegere potrivită pentru cei care doresc să sărbătorească Nașterea Domnului în Bucovina este și Hotel Imperium. Turiștii vor putea alege dintr-un total de 80 de camere și vor avea la dispoziție restaurant și lunch bar. În cadrul Hotel Aldi vă veți simți ca acasă. La restaurantul hotelului, turiștii se vor putea bucura de preparate specifice zonei și nu numai, iar barul hotelului este ideal pentru relaxare și o întâlnire cu prietenii. 

Alegeți să petreceți un sejur de Paște relaxant în Bucovina

 Paștele se sărbătorește primăvara, atunci când natura revine la viață, motiv pentru care românii vor să se bucure de vreme frumoasă și căldură, alegând un loc liniștit, cu peisaje plăcute, unde să se relaxeze și să-și încarce bateriile. Atunci când vă organizați vacanța de Paște, trebuie să aveți în vedere faptul că și România are destinații extrem de frumoase, care merită să fie descoperite, una dintre acestea fiind Bucovina.

Citeste mai mult.

Bucovina - activități și locuri pe care puteți să le includeți în programul sejurului dumneavoastră

 Pentru turiștii care preferă vacanțele animate, pe durata cărora să se bucure de activități cât mai diverse, amintim faptul că Bucovina nu este doar o regiune cu foarte multe mănăstiri și muzee, ci este o zonă binecuvântată de natură cu numeroase peisaje uimitoare și nenumărate frumuseți naturale.

Citeste mai mult.

Cele mai populare atracții turistice din Ținutul Bucovinei

Bucovina nu este doar o regiune înțesată de mănăstiri, ci și o destinație de vacanță, unde veți descoperi nenumărate obiective turistice, pretându-se astfel și turismului cultural. La aproximativ 3 kilometri de centrul orașului Suceava veți putea vizita Cetatea de Scaun a Sucevei.

Citeste mai mult.

Bucovina - Vizitați cele mai spectaculoase lăcașuri de cult din Ținutul Mănăstirilor

Bucovina este supranumită și Ținutul Mănăstirilor, aici fiind situate unele dintre cele mai spectaculoase lăcașuri de cult de pe teritoriul României. Mănăstirea Putna este situată la circa 33 de kilometri de orașul Rădăuți, în nordul Moldovei.

Citeste mai mult.