Cetatea Sighișoara este considerată drept cea mai întinsă cetate europeană, care a fost locuită fără întrerupere pentru 2000 de ani. De asemenea, Cetatea Sighișoara este una dintre cele mai bine conservate cetăți de pe teritoriul Transilvaniei, reprezentând cel mai atrăgător ansamblu medieval de pe cuprinsul României, motiv pentru care în anul 1999 a fost inclusă în lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Pe locul în care astăzi se află superba cetate medievală, se afla inițial postul de pază militară romană Sandava. Baza militară fusese întemeiată de coloniștii germani din regiunea Rinului de Nord, care au fost poftiți să se așeze în Transilvania de către Géza al II-lea, regele Ungariei. Aceștia aveau misiunea de a apăra granița de est a Transilvaniei.
Construcția zidului cetății a început în anul 1350, acesta ajungând să măsoare 950 de metri lungime și patru metri înălțime. Pe durata secolului al XV-lea, zidul cetății a fost înălțat cu încă patru metri, spre a oferi o protecție sporită în calea invaziilor otomane. În interiorul zidurilor de apărare s-au construit apoi principalele clădiri din Sighișoara. Concomitent, a debutat și dezvoltarea Orașului de Jos al Sighișoarei. Turiștii care aleg să petreacă un sejur în acest oraș vor putea vizita Turnul cu Ceas, cea mai reprezentativă construcție a Sighișoarei. Acesta a fost construit din rațiuni militare, în scopul de a apăra cetatea. Turnul are o înălțime de 64 de metri, fiind construit pe cinci nivele. În prezent, acesta găzduiește Muzeul de Istorie al Orașului.
La circa 100 de metri de Turnul cu Ceas, veți putea vizita Biserica Mănăstirii, care datează din secolul al XIII-lea. Biserica se face remarcată datorită tocului din piatră sculptată, specific stilului renascentist, dar și datorită colecției sale de covoare orientale din secolul al XVII-lea. În apropiere de Biserica Mănăstirii se află Turnul Fierarilor. Acesta a fost construit în anul 1631, fiind cel mai masiv și impunător turn al cetății medievale din Sighișoara. Deși nu este la fel de impunător, credem că se merită să vizitați și Turnul Cizmarilor. Turnul a fost menționat documentar pentru prima dată în anul 1521, însă a căpătat forma actuală abia în anul 1681.
Nu vă puteți afla în Sighișoara fără să vizitați Scara Școlarilor sau Scara Acoperită, așa cum mai este ea numită. Scara datează din anul 1654 și este una dintre principalele atracții ale orașului Sighișoara. Scara a fost construită la inițiativa primarului Johann Both, având drept scop facilitarea accesului către Școala din Deal. Inițial scara număra 300 de trepte, însă până în zilele noastre s-au mai păstrat doar 175. Casa Vlad Dracul în care, în prezent, funcționează un restaurant, are o istorie interesantă, aceasta fiind casa lui Vlad Dracul și locul în care s-a născut Vlad Țepeș, fiul mijlociu al domnitorului muntean. Prin urmare, casa atrage numeroși turiștii interesați de mitul Contelui Dracula.