Rimetea este o adevărată bijuterie a Transilvaniei, fiind una dintre cele mai frumoase așezări din zonă, atât în ceea ce privește peisajele, cât și construcțiile de pe cuprinsul său. Acestea sunt remarcabil conservate, motiv pentru care comuna Rimetea a fost distinsă cu premiul Europa Noastră de către Comisia Europeană pentru Conservarea Patrimoniului Cultural Material. Rimetea a câștigat acest premiu în anul 1999, după eforturile susținute de către localnici și mai multe ONG-uri pentru a restaura 138 de case secuiești. În anul 2000, Oficiul Național al Monumentelor Istorice a desemnat comuna Rimetea drept zonă arhitecturală protejată. Per total, Rimetea se mândrește cu peste 200 de clădiri tradiționale (locuințe, ateliere și alte acareturi). Acestea au fost construite între secolele XVII-XIX. Cea mai veche așezare din Rimetea este casa unui miner, care datează din 1668.
Comuna Rimetea este situată în județul Alba, la granița cu județul Cluj. Comuna are în componența sa 2 sate: Rimetea (Torockó) și Colțești (Torockószentgyörgy). Conform recensământului realizat în anul 2011, comuna Rimetea număra 584 locuitori, dintre care mai mult de 90% sunt etnici maghiari. Comuna Rimetea atrage o mulțime de turiști, cei mai mulți aleg să petreacă doar câteva ore aici, dar dacă doriți să rămâneți peste noapte, va trebui să vă rezervați cazare în prealabil. Comuna Rimetea este vizitată cu precădere de către turiștii unguri, dar începe să capete tot mai multă popularitate și în rândul turiștilor români. Există în jur de 60 de pensiuni, așa că aveți de unde alege. Locuitorii din Rimetea trăiesc în locuințe tradiționale secuiești și păstrează cu sfințenie obiceiuri populare vechi de mii de ani. Câteva zile petrecute în Rimetea sunt un prilej nemaipomenit pentru persoanele care doresc să se detașeze de stresul cotidian și să petreacă timp în natură, într-un cadru de basm. Odată ajunși în Rimetea, veți avea senzația că ați călătorit în timp. Comuna este situată într-o vale, fiind înconjurată din toate părțile de stânci semețe. Se spune că în Rimetea soarele răsare de două ori. La primele ore ale dimineții, după ce soarele răsare se și ascunde după Piatra Secuiului. Mai apoi, soarele răsare pentru a doua oară pentru a lumina satul.
Nu este de ajuns o singură zi pentru a vă bucura din plin de frumusețile comunei Rimetea. De altfel, Rimetea este genul acela de destinație de vacanță de care nu te poți plictisi. Turiștii care aleg să viziteze Rimetea se pot recrea prin intermediul drumețiilor. Traseele de drumeții din zonă nu sunt grele, putând fi parcurse de oricine, fără să fie nevoie să aveți o condiție fizică de sportiv sau echipament special. Din zona stâncilor ce împrejmuiesc Rimetea, turiștii vor putea unele dintre cele mai deosebite apusuri de soare. Turiștii pot urca la Piatra Secuiului, până la 1130 metri altitudine. Turiștii vor avea ocazia de a afla mai multe informații despre stilul de viață a locuitorilor de altădată din Rimetea în timpul vizitei Muzeului Etnografic. Acesta găzduiește peste 11.000 de artefacte și sunt revelatoare în ceea ce privește cele mai populare ocupații ale locuitorilor din zonă, cum ar fi mineritul, prelucrarea metalelor și a lemnului. Muzeul Etnografic din Rimetea a fost organizat cu sprijinul locuitorilor, care au adunat o mulțime de materiale, astfel că muzeul a putut să fie inaugurat în anul 1952. Muzeul este situat în centrul satului Rimetea. De asemenea, turiștii vor putea vizita și Muzeul Privat al Geley Anna. Muzeul funcționează în fostul atelier de cârpaci al tatălui său și cuprinde o bogată colecție de artă populară. Interesantă este și moara de apă, care datează din anul 1752 și este și astăzi uneori utilizată de către localnici.
Odată ajunși în Rimetea, nu aveți cum să ratați Biserica Fortificată. Biserica Unitariană Fortificată datează din secolul al XVIII-lea și este dispusă în centrul satului. La fel ca multe alte așezări din Rimetea și biserica a fost foarte bine restaurată, astfel încât acum este o adevărată încântare să o admirați. Satul Colțești este dispus la 5 kilometri distanță de satul Rimetea, iar aici turiștii vor putea vizita ruinele cetății Trascăului. Cetatea datează din jurul anului 1296, fiind construită de către voievodul Thorotzkay. Aceasta avea rol atât de cetate locuibilă, cât și de refugiu. În Colțești, turiștii se vor putea caza la Conacul Secuiului. Spectaculosul conac a fost construit între anii 2005-2007, având atât misiunea de a caza turiști, cât și de a face cunoscută vizitatorilor tradiția locului.